sunnuntai 15. toukokuuta 2011

MARY ANN SHAFFER ja ANNIE BARROWS: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Mitä kätkeytyykään tällaisen nimihirviön omaavan kirjan taakse? No aivan ihana teos! Tämä on suomennettu nimellä Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville.

Olen tiennyt tämän kirjan olemassaolosta jo pitkään, mutta en vain ole siihen tarttunut. Nyt kuitenkin olin paikallisessa kirjakaupassa ja jutustelin yhden myyjän kanssa. Oli selvästi sukulaissielu, sillä höpistiin pitkään kirjoista, ja kyselinkin häneltä vähän vinkkejä. Hän ehdotti tätä, ja sanoi että tämä on loistava. Uskoin ja ostin.

Tapahtuma-aika on ihan vähän toisen maailmansodan jälkeen, 1946 ja paikkana Englanti. Kirjan päähenkilö on Juliet, kirjailija jolta puuttuu aihe. Eräänä päivänä hän saa tuntemattomalta mieheltä kirjeen. Mies on Guernseyn saarelainen (Guernsey on kanaalisaari lähellä Ranskan rannikkoa), yksi saaren kirjallisen piirin perustajista. Juliet kiinnostuu saaresta ja saarelaisten elämästä saksalaismiehityksen aikana, ja alkaa kirjeenvaihtoon saarelaisten kanssa.

Kirja koostuu kokonaan kirjeistä, mutta rakenne on silti selkeä ja ehjä ja kaikki oleellinen selviää kirjeistä. Kirjeissä saarelaiset kertovat kokemuksistaan, joten tarina liikkuu kahdessa ajassa - sodan aikana sekä samalla myös kirjan nykyisyydessä.

Tykkäsin tästä kovasti. Kirja oli leppeää luettavaa, helppo lukea englanniksikin. Tarina oli herttainen ja koskettava. Tämä kirja on todellinen hyvän mielen kirja, se sai monesti hymyn huulilleni. Tätä kirjaa kuvaa mielestäni parhaiten sana mukava. Taitavasti kirjoitettu, ihana kirja!

2 kommenttia:

  1. Oon kans lukenu ton, toi oli tosi kiva kirja :)!! Siinä oli kiva kodikas tunnelma :D

    VastaaPoista
  2. Hilkka, tunnelma oli kieltämättä nimenomaan kodikas!

    VastaaPoista