keskiviikko 25. toukokuuta 2011

JASPER FFORDE: The Eyre Affair

Tähän kirjaan sain vinkin kirjakaupan myyjältä, kuten viime aikoina useampaankin teokseen. takakannen luettuani totesin, että eihän tämä voi olla huono! Kirjassa nimittäin sivutaan kovasti Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaania.
Jasper Fforde on luonut omalaatuisen vaihtoehtohistorian, jonka vuodessa 1985 Thursday Next (hehe) on kirjallisuusetsivä. Sillä rikolliset ovat keksineet mainion tavan tehdä pahaa - he ryöstävät kirjojen henkilöitä. Thursday tarttuu toimeen ja alkaa metsästää pahantekijää, Acheron Hadesta. Kirjassa viritellään pitkään päätapahtumaa, Jane Eyren ryöstöä. Mitä olisi kotiopettajattaren romaani ilman Jane Eyreä? No just, ei juuri mitään. Kaikki vaan pyörisivät ympäriinsä aika tarkoituksettomina.

Siispä Hades on saatava kiinni ja Jane takaisin kirjaan. Tämä vaatii hurjia ponnisteluja Thursdaylta, sillä hän tekee matkan Thornfieldiin, ja tapaa mm. ihanan Rochesterin! 

Tämä oli aika huikea kirja. Fforden luoma tarina on kaikenkaikkiaan ihan käsittämättömän mielikuvituksellinen, ja intertekstuaaliset viittaukset ovat herkkua. Kirjan takakannessa lukeva Daily Telegraphin sitaatti kertonee kaiken tarpeellisen:

Forget the rules of time, space and reality; just sit back and enjoy the adventure.

Tässä kirjassa siis mikään ei ole mahdotonta. Kannattaa tutustua, varsinkin jos tykkää Kotiopettajattaren romaanista! 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hauskalta :D ! Tuli mieleen Cornelia Funken Mustesydän, vai mikä se olikaan se ensimmäinen osa niistä

    VastaaPoista
  2. Olet oikeassa, Mustesydämessähän kanssa seikkailtiin kirjan tarinan ja todellisuuden välillä! Pitäiskin muuten lukea nuo kirjat uudelleen taas joskus...

    VastaaPoista