maanantai 9. toukokuuta 2011

J.D. SALINGER: The Catcher In The Rye

Päätin vihdoinkin lukea tämän ikiklassikon Sieppari ruispellossa. Mitä tästä kirjasta olen juttuja kuullut, niin usein tämä jakaa mielipiteet. Jotkut tykkää, ja jotkut ei sitten yhtään. minä kyllä tykkäsin.

Kirja kertoo nuoresta Holden Caulfieldista, joka saa tarpeekseen koulusta ja lähtee kytkemään. Hän päätyy kotikaupunkiinsa New Yorkiin, jossa hän pööpöilee suhteellisen päämäärättömästi ympäriinsä, kun ei voi koulusta karanneena mennä kotiinsakaan. Hän käy kapakoissa, hotellissa, tapaa tuttuja ja kertoo lukijoilleen mielipiteitä ihan kaikesta.

Holden on kiinnostava hahmo. Hän on yläluokasta peräisin, hänen perheensä on varakas, vaikkei hän ihan hirveästi perheestään puhukaan. Holden on kuitenkin musta lammas, joka ei tunnu saavan aikaan oikein mitään kunnollista ja saa aina potkut koulusta. Hän ei tunnu olevan tyhmä, mutta laiska kylläkin. Holden on tosi ärsyttävä tyyppi, mutta jollain tapaa kuitenkin aika sympaattinenkin.

Kirjan kieli on paljon puhuttua slangia. Pentti Saarikosken suomennos taitaa olla aika kiinnostavaa luettavaa, itse en ole siihen tutustunut. Saarikoski kun suomensi teoksen myöskin slangille. Tämä ei kuitenkaan englanniksikaan ollut vaikea lukea, vaan ihan simppeli. (Oli kyllä joitain sanoja, joita en ihan ymmärtänyt, mutta kokonaisuuden ymmärtämistä se ei toki haitannut.) 

Tosiaan, minä kyllä tykkäsin tästä. Tämä oli pienen hetken kuvaus yhden kapinallisen nuoren elämästä. Mielestäni Holden on taitavasti rakennettu hahmo, todella yhtenäinen ja ehjä. Voisin ehkä tutustua Salingerin muihinkin teoksiin, sillä ainakin Franny ja Zooey -kirjaa on kehuttu. 

2 kommenttia:

  1. Apua! En minäkään ollut ennen törmännyt blogiisi! Täytyy laittaa linkki heti muistiin niin tiedän tulla kyläilemään taas uudelleen!

    VastaaPoista
  2. On aina niin kiva löytää uusia hyviä blogeja! :)

    VastaaPoista