perjantai 13. toukokuuta 2011

DAVID NICHOLLS: One Day

Ostin tämän kirjan jo varmaan joku pari kuukautta sitten, aloitin sitä ja se jäi jostain syystä kesken. Nyt kuitenkin olen ottanut projektiksi lukea kesken olevia kirjoja pois alta täällä Ranskassa kun vielä ollaan - luetut kirjat pakkaan suoraan jo matkalaukkuun odottamaan kesäkuun puoliväliä, jolloin matkataan takaisin Suomeen.

One Day kertoo Emmasta ja Dexteristä, jotka tapaavat valmistumisensa jälkeisenä iltana heinäkuussa 1988. He viettävät yön yhdessä, ja aamulla heidän tiensä vievät eri suuntiin. Mutta mitä tapahtuu samana päivänä, heinäkuun 15., vuoden jälkeen? Viiden vuoden jälkeen? Kahdenkymmenen vuoden jälkeen? 

Nicholls on koostanut kirjansa omaperäisesti. Sillä kirja koostuu kahdestakymmenestä heinäkuun 15. päivästä. Miten Emman ja Dexterin elämät kehittyvät ja muuttuvat ajan kuluessa...

Kirjan rakenne on erikoinen, mutta toimiva. Rakenne ei ole varmasti ollut helppo kirjailijalle - jokaisen luvun jälkeen kun jää vuosi väliä, ja silti tarinan pitää pysyä ehjänä. Ja Nicholls onnistuu erinomaisesti - tarina on eheä ja kokonainen, eikä tyhjiä aukkoja jää. Sen sijaan jännitys pysyy hyvin, sillä jokaisen luvun jälkeen olisi halunnut kuulla vielä vähän lisää siitä, mitä sitten tapahtui. Sen sijaan tapahtumat hyppäävät suoraan vuoden eteenpäin, mutta siten, että kaikki oleellinen tapahtunut selviää lukijalle rivien välistä.

Tämä kirja oli hurjan kaunis ja surullinenkin. Välillä toivoin kovasti, että asiat olisivat menneet toisin! Tämä oli todella tunteita herättävä opus, ja henkilöhahmot niin elävän tuntuisia, että tuntui kuin olisin itse ollut kirjassa mukana, kärpäsenä katossa... Tämä oli kirja ystävyydestä ja rakkaudesta, surullisista puolistaankin huolimatta todella lohdullinen.

Kirja on ilmestymässä suomeksi Otavalta kesäkuussa, nimellä Sinä päivänä. Lisäksi kirjasta on tekeillä elokuva.

2 kommenttia:

  1. Oih, tämän haluan lukea! Kirjan rakenne kuulostaa tosi mielenkiintoiselta:)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa tutustua, on mielenkiintoinen ja kaunis kirja!

    VastaaPoista