perjantai 27. marraskuuta 2009

GEORGE ORWELL: Eläinten vallankumous

Oli kyllä jo aika lukea tämäkin klassikko! Se on pitkään kaivellut mieltä, ja nyt ihan hetken mielijohteesta lainasin tämän, ja luin yhdeltä istumalta koko opuksen.

Kirja kertoo maatilasta, jossa herää ajatuksia: ihmisvalta on tyranniaa, ja eläinten pitäisi saada olla vapaita. Ihmiset karkotetaan maatilalta, ja eläimet alkavat keskenään huolehtia elämästään.

Aluksi kaikki on hyvin. Ruokaa riittää, eläimillä on hyvä olla. Mutta hitaasti, hitaasti alkaa jokin muuttua. Johtajiksi nousseet siat käyttäytyvät kummallisesti, ja eläimistä tuntuu, että kummallisesti ne ovat koko ajan työssä ja nälkäisiä.

Vallankumous näyttää onnistuneen, mutta silti kenelläkään ei ole oikein hyvä olla. Paitsi sioilla. Eläinparat eivät enää tiedä mihin uskoa - onko joskus ollut parempi aika? Mitä ennen vallankumousta oli?

Kirja on loistavaa satiiria siitä, kuinka vallankumouksessa saattaakin käydä hullusti, jos valta ei siirrykään oikeaan osoitteeseen. Mahtava teos.

1 kommentti:

 1. Cathy, tässä sinulle eteenpäin lukuhaaste kymmenen kysymyksen muodossa:

  Kirjapeto: Lukuhaaste

  1.Mikä kirja itketti?
  2.Mikä nauratti?
  3.Mikä oksetti?
  4.Mihin henkilöhahmoon samaistuit?
  5.Minkä kirjan jätit kesken?
  6.Minkä kirjan toivoisit jättäneesi kesken?
  7.Minkä kirjan luit uudestaan?
  8.Minkä kirjan luit mutta et kehtaa myöntää lukeneesi (paitsi mulle nyt kahden kesken kun vartavasten kysytään)?
  9.Mitä kirjaa suosittelet?
  10.Minkä kirjan lukemisesta olet ylpeä (Esim. onko joku ihminen jossain joskus todella lukenut Alastalon salin alusta loppuun, josta kaiketi sopii olla ylpeä)?

  VastaaPoista