maanantai 24. toukokuuta 2010

JENNY DOWNHAM: Ennen kuin kuolen

En ollut tästä kirjasta kuullut, ennen kuin bongasin sen pokkarihyllyköstä kirjakaupassa. Kansi ja kirjan nimi kiinnittivät heti mielenkiintoni.

Kirja kertoo Tessasta, joka sairastaa parantumatonta leukemiaa. Tessa päättää elää elämänsä viimeiset hetket tekemällä kaikkea, mitä on aina halunnut tehdä. Hän laatii listan, jossa on tehtäviä asioita. Ja niitä hän sitten ryhtyy tekemään vielä, kun on aikaa. Onneksi hän myös tutustuu naapurin Adamiin, joka auttaa häntä enemmän kuin Tessa arvaakaan.

Kirja kertoo kauniisti ja vihaisestikin siitä, miltä tuntuu tietää kuolevansa pian. Tessa on välillä väsynyt, välillä hillittömän vihainen, välillä välinpitämätön. Kuoleman läheisyys on koko ajan läsnä. Kirjassa on jotain, mikä vetää mukaansa niin tehokkaasti, ettei tekisi mieli jättää kirjaa kesken. Joskus on hyvä lukea tällaisiakin kirjoja - niitä, joissa kaikki ei aina menekään niin hyvin.

Toisaalta tässäkin kirjassa on piilossa kovin kaunis lohdun siemen. Onneksi - se tekee tästä kirjasta ihastuttavan teoksen.

4 kommenttia:

 1. Voi että, tämän kirjan viimeisiä sivuja lukiessani itkin kuin vesiputous. Omituisella tavalla hyvin viehättävä lukukokemus.

  VastaaPoista
 2. mäkin tykkäsin tästä paljon ja monella tapaa. Ehdottoman suositeltava!

  VastaaPoista
 3. Venla: totta, minullakin kyllä oli itku tosi herkässä. Oot oikeessa, ei mikään normaali "kiva" lukukokemus, vaan tässä on jotain kummallisella tapaa viehättävää!

  anni: tässä kirjassa kieltämättä oli monta erilaista tykättävää puolta. Hirmu monipuolinen opus jollain tapaa.

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut pari hyvn positiivista arvostelua ko. kirjasta. Viime kuukaudet olenkin sitten joka ikisella kirjastokäynnillä tarkastanut, olisiko kirja paikalla: Ei ole vielä ollut.

  VastaaPoista