keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

AUDREY NIFFENEGGER: Her Fearful Symmetry

Olen suunnitellut lukevani tämän kirjan suunnilleen siitä asti, kun se ilmestyi. Olin jo melkein lukemassa tätä suomeksi aikanaan, mutta jostain syystä en lukenut. Täälläkin olen pitkään sitä katsellut kirjakaupassa, ja eilen vihdoinkin sitten ostin sen ja aloin lukea. On ilmestynyt suomeksikin, oliskohan nimi Hänen varjonsa tarina?

Kirja kertoo Juliasta ja Valentinasta, identtisistä kaksosista, jotka saavat yllättäen kuulla perineensä tätinsä omaisuuden. He eivät ole ennen kuulleetkaan mokomasta tädistä, joka sattuu olemaan heidän äitinsä identtinen kaksonen... Joten Julia ja Valentina muuttavat Lontooseen perimäänsä asuntoon.

Siellä he tutustuvat kiinnostaviin henkilöihin, jotka asuvat samassa talossa. Martin on pakkomielteinen keski-ikäinen mies, joka ei uskalla lähteä kotoaan mihinkään, vaan pesee koko ajan käsiään ja laskee numeroita ja pelkää maailmaa. Lisäksi talossa asuu Robert, joka on kaksosten edesmenneen tädin rakastaja.

Tämä on oikeaoppinen kummitustarina! Ei semmoinen säikyttelyjuttu, ei siis kauhukirjallisuutta missään nimessä. Tässä kummitukset ovat jotenkin paljon luontevammin tarinan osana. Tarina on mielestäni erinomaisesti suunniteltu, sillä tarina kulkee juoksevasti eteenpäin ja on helppo lukea. Ja ennen kaikkea tämä on tosi koukuttava tarina - aamulla olin ranskan suullisen taidon kokeessa, ja vielä kymmenen minuuttia ennen koetta luin tätä kirjaa käytävässä, koska olin ihan koukussa!

Henkilöhahmot ovat taitavasti suunniteltuja, ja todella aidon oloisia. Eivät missään nimessä mitään kiiltokuvahahmoja, vaan päinvastoin, välillä tosi ärsyttäviäkin, ihan niin kuin oikeat ihmiset. Juonesta pitää sanoa sen verran, että loppupuolella tuli aikamoinen paukku! Ja voin kertoa, että kirjailija osaa todellakin yllättää...

Muita kirjan lukeneita, mitä tykkäsitte?

5 kommenttia:

 1. Minä luin tämän noin vuosi sitten. Pidin tästä jopa enemmän kuin Aikamatkustajan vaimosta. Loppu oli kyllä vähintäänkin paukku! En halua spoilata keneltäkään mitään, joten en kerro, mikä adjektiivi mielessäni tällä hetkellä on ;)

  Maija/kirjojen keskellä

  VastaaPoista
 2. Minä olen kanssa lukenut Aikamatkustajan vaimon joskus, mutta taidan lukea sen uudelleen, kun en siitä juuri mitään muista...

  VastaaPoista
 3. Minä tartuin kirjaan heti sen ilmestyttyä, pidin Aikamatkustajan vaimosta todella paljon ja odotukset olivat suuret tämän toisen kirjan osalta.

  En voi sanoa, että olisin pettynyt koska nautin kyllä kirjan lukemisesta ja tarina vei mukanaan. Valitettavasti hieman arvasin nuo loppupaukut (olen yleensä todella surkea arvaaja ja en edes pyri arvailemaan lopputulosta), joten se ehkä hieman latisti lukutunnelmaa. Joten kai minä sitten kuitenkin petyin vähän:)

  VastaaPoista
 4. Aikamatkustajan vaimo on yksi lemppareistani, joten odotin innolla Niffeneggeriltä uutta kirjaa. Luin tämän viime kesänä, hetimiten, kun sen kirjastosta sain. Odotukset olivat korkealla eikä todellakaan tarvinnut pettyä! Ja mikä ihaninta, tämä ei ollu lähellekkään Aikamatkustajan vaimon toisinto vaan ihan jotain muuta <3

  VastaaPoista
 5. Sonja, minä kanssa osasin vähän epäillä osaa noista loppujutuista, onneksi en liikaa kuitenkaan! Tarina tosiaankin vei kyllä mukanaan hurjan hyvin.

  Goldielai, totta, se mitä Aikamatkustajan vaimosta muistan, ei kyllä tätä muistuttanut ollenkaan. Ihan erilaiset, mutta yhtä hyvät teokset!

  VastaaPoista