lauantai 26. syyskuuta 2009

TERRY PRATCHETT: Valtio

En ole jostain syystä ikinä oikein pitänyt Pratchettin kirjoista, mutta kun törmäsin tähän kirjailijan uusimpaan teokseen, päätin kokeilla uudestaan. Ja se tosiaan oli sen arvoista!

Valtio kertoo tarinan Mau-pojasta, jonka maailma muuttuu kertaheitolla, kun suuri aalto pyyhkäisee mukanaan hänen kotisaarensa ihmiset, kylän, kaiken. Vain Mau on jäljellä. hänen pitää pitää huolta Valtion perinteistä, esimerkiksi Isoisien kunnioituksesta.

Sitten saarelta löytyy haaksirikkoutunut tyttö, englantilainen. He eivät ymmärrä toisiaan. Saarelle tulee myös muita haaksirikkoutuneita, ja hiljalleen Valtio alkaa kasvaa.

Valtio on ihana teos maailman uudelleen rakentumisesta ja eri kulttuurien eroista. Ihmisten ei ole aina helppo tulla toistensa kanssa toimeen, kun molemmilla on erilainen tausta ja käsitys maailmasta.

Valtiossa on yllättävää filosofiaa ja viisautta, jota en olisi ikinä edes odottanut. Vaikka Valtio on ehkä enemmänkin nuorille suunnattu, en usko että sen lukeminen tekee kenellekään pahaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti