sunnuntai 23. elokuuta 2009

DEBORAH MOGGACH: Tulppaanikuume

Tulppaanikuume sijoittuu 1600-luvun Amsterdamiin. Se kertoo nuoresta Sophiasta, joka on vanhan miehen kanssa naimisissa. Aviomies päättää maalauttaa heistä kuvan. Maalariksi tulee nuori ja hurmaava mies, johon Sophia välittömästi rakastuu. He alkavat tapailla, ja juoni kiertyy tavattoman monimutkaiseksi sekoitukseksi rakkaussuhteita, salaliittoja ja petoksia.

Tulppaanikuume on mielestäni hyvä kirja. Siinä on hieman samanlainen pohjavire kuin Tracy Chevalierin kirjassa Tyttö ja helmikorvakoru. Ajankuva on tarkkaa ja kiinnostavaa, henkilöt eläviä. Kerronnassa on myös se mielenkiintoinen juttu, että tarinaa kerrotaan eri henkilöiden näkökulmista, ja mielenkiintoista tästä tekee se, että toisinaan kerrotaan esimerkiksi taulun näkökulmasta.

Tulppaanikuume oli aikamoisen ahmittava teos. Pituutensa puolesta se sopiikin ahmaisuun hyvin - se ei ole liian pitkä (ei puuduta) eikä liian lyhyt (mitään ei jää puuttumaan).

Kuva

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, kirjoitin nimen ylös! Pidin Chevalierin kirjasta ja voisin suositella sulle myös Susan Vreelandin Sinistä neitoa. Siinä seurataan kuvitteellisen Vermeerin maalauksen vaiheita omistaja omistajalta, nykyajasta taiteilijan kotiin saakka.

  VastaaPoista
 2. kiitos vinkistä! Täytyy käydä kirjastosta metsästämässä tuo Sininen neito.

  VastaaPoista
 3. Näin ensimmäisenä kansikuvan ja ensimmäinen ajatus oli "onpas Vermeer nyt kovassa suosiossa romanttisena sankarina". No, taitaa kuitenkin vain olla kylmästi laskelmoitu kansikuvavalinta, liekkö koko miestä edes kirjassa mainitaan :)

  VastaaPoista
 4. hei, ihmettelin ihan samaa! Ei ollut Vermeeriä mainittu koko kirjassa, hieman erikoinen kansikuvavalinta, tosiaankin.

  VastaaPoista