tiistai 15. helmikuuta 2011

CARITA FORSGREN: Auringon kehrä


Tämä on toinen suomenkielinen sähkökirja, jonka ostin. (muuten, vinkkinä sähkökirja-ihmisille, Elisa Kirja on erinomainen sähkökirjakauppa. Laaja valikoima.)


Luin aikanaan Forsgrenin edellisen kirjan, Kolmen kuun kuningattaren, ja tykkäsin siitä kovin. En siis tiedä, miksi luin tämän vasta nyt. Mutta hitto vieköön, kannatti lukea. Ihastuin tähän ihan hirveästi.

Kirja kietoo jännästi yhteen muinaista Egyptiä ja Suomen historiaa. Kirjan kaksi päähenkilöä ovat kotoisin maailman eri puolilta, mutta silti heidän elämänsä kohtaavat sattumien oikuista.

Päivänkehrä on suomalainen tyttö, joka ryöstetään orjaksi. Ja hän päätyy matkaamaan koko sen aikaisen Euroopan halki nähden ja kokien monenlaista. Amunhotep taas on egyptiläinen faraon poika. Nämä kaksi hahmoa ovat molemmat vuorotellen kirjan minäkertojina.

Tämä kirja on kyllä ihan erinomainen! Olen aina ollut kiinnostunut Egyptin historiasta, ja siksi tämä oli todella kiinnostavaa luettavaa. Kirjan lukemisen jälkeen luin vähän Wikipediasta tietoja - Amunhotep on todellinen hahmo, Egyptin farao, joka yritti kääntää Egyptin monoteistiseen uskoon. Hänen vaimonsa oli kuuluisa Nefertiti, joka myöskin on kirjassa tärkeässä osassa. Päivänkehrä on keksitty hahmo, vaikka hänelläkin on todellinen taustansa. Tosin hän ei tosiasiassa tainnut olla suomalainen...

Lisäksi pitää mainita ihan hyperhauska intertekstuaalinen viittaus: kirjassa mainitaan myös Sinuhe, faraon hovilääkäri. Mitä tulee mieleen? Ettei vaan Waltarin Sinuhe...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti