lauantai 30. lokakuuta 2010

TATIANA DE ROSNAY: Elle s'appelait Sarah

Tästä kirjasta on tehty samanniminen elokuva, joka on juuri tullut Ranskassa elokuvateattereihin. Näin elokuvan mainoksia lehdissä, ja kirjakin on ollut nyt tosi paljon esillä täällä. Kirja on myös suomennettu nimellä Avain.

Kirja tapahtuu kahdessa ajassa. Kesäkuussa 1942 Ranskan poliisit hakevat pienen Sarah-tytön perheineen. Sarah piilottaa peloissaan pikkuveljensä komeroon ja lupaa tulla hakemaan hänet pois heti kun mahdollista.

Kesäkuussa 2002 amerikkalainen toimittaja Julia Jarmond ryhtyy tutkimaan la rafle du Vél d'Hiv- nimellä kutsuttua tapahtumaa (en tiedä mikä se on suomeksi), jossa valtava määrä pariisilaisia juutalaisia kuljetettiin urheilustadionin kautta Auschwitziin. Hän löytää perhesalaisuuksia, ja hänen omakin elämänsä muuttuu pienen Sarahin ansiosta.

Kirja osasi myös yllättää, sillä loppuratkaisua ei ihan äkkiseltään olisi osannut arvata...

Kirja on koskettava ja järkyttävä, tykkäsin tästä ihan valtavasti. Aion myös mennä katsomaan elokuvan pian. Toinen maailmansota kiinnostaa minua, lähinnä siis lasten/tavallisten ihmisten/todellisten historiallisten henkilöiden kertomana ja kuvaamana. Tämä on todella loistava romaani, kannattaa ehdottomasti tutustua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti