maanantai 24. elokuuta 2009

ANNA JANSSON: Vaitelias jumala

Janssonin Vaitelias jumala on perusdekkari, jota on kivasti maustettu kiinnostavilla mytologiaan liittyvillä viittauksilla.


Kirjan päähenkilö on Maria Wern -niminen ruotsalainen poliisi. Hän pääsee tutkimaan tapausta, jossa löydetään puusta roikkumassa kuollut mies. Muita uhreja ovat kahdeksan tapettua eläintä. Juttuun liitty vanha skandinaavinen mytologia Odin-jumalasta. Juuri mytologia tekee tästä dekkarista mielenkiintoisen.

Mielestäni tämä edustaa aika lailla tyypillistä ruotsalaista (tai ehkä ylipäänsä pohjoismaista) dekkaria. Samaan kastiin kuuluvia dekkareita voisi luetella melkoisen määrän. Mutta toisaalta, juuri nämä ovat niitä hyviä perusdekkareita, joissa poliisintyön lisäksi käsitellään päähenkilön perhe-elämää sopivassa suhteessa. Dekkarinhimon yllättäessä palaan varmasti tulevaisuudessakin Anna Janssonin dekkareihin.

Kuva

2 kommenttia:

  1. Jos mytologia dekkareissa iskee, niin kokeilehan islantilaisen jännärikirjailija Yrsa Sigurdardottirin kirjaa Kolmas merkki. Kirjailijan toinen suomennettu kirja, Joka toiselle kuoppaa kaivaa, on itselläni vasta lukupinossa odottamassa, mutta arvostelut lupailisivat sen sisältävän kauhuelementtejä. Ensimmäisen kirjan luettuani odotan mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä, kiitos vinkistä! Pistän muistiin ja koitan metsästää kirjastosta!

    VastaaPoista